Sprievodca svetom hracích konzol
03.04.2017 Prečítané 213x

Hracia konzola patrí na zoznam vysnívaných darčekov skoro každého dieťaťa. Rozhodne nemusí ísť o vyhodené peniaze. Tieto prístroje majú totiž čo ponúknuť aj dospelím. Neveríte?

Hracia konzola sa pomaly premieňa z herného zariadenia na zábavné centrum pre celú rodinu. Pomocou nich ľahko prehrajete svoje DVD alebo Blue-ray. Môžete surfovať na internete alebo sledovať porady zo zahraničních video archívov. K Tomu samozrejme potrebujete vyššiu rýchlosť internetu.

Hracia konzola má aj veľký akčný potenciál – môžete si užiť aj veľa zábavy jako rodina, a dokonca sa zbaviť nadbytočných kíl.

Výber je srdcová záležitosť

Výber tej správnej konzoly je pomerne ľahký. Na trhu totiž fungujú prakticky len dvaja veľký hráči – Sony a Microsoft. Tak trochu stranou stojí hracia platforma od hracieho matadora Nintenda. Ten v minulosti do priemyslu hracích konzol vniesol ovládanie pohybom, ale v poslednej době zaostáva, hlavne grafikou.


Playstation od Sony a Xbox od Microsoft sú v skutočnosti v konfigurácií veľmi podobné. Zhodou okolností obe spoločnosti predstavujú svoje nové modely v rovnaký čas. Na internete sa tak rozšírili ostré diskusie o tom, ktorá konzola prináša lepší herný pôžitok.

Aby sme to zhrnuli:

Každá má svoje plusy a mínusy. Výber je potom len na Vás a Vašich preferenciách. Playstation 4 má o niečo rýchlejšiu RAM. Xbox One zas ponúka až 4K rozlíšenie, teda teoreticky 4096 × 3112 obrazových bodov. K tomu si ale budete musieť zabezpečiť poriadne veľkú televíziu.

Rozhodovanie nepomáha ani skutočnosť, že pre obe platformy vychádzajú herné tituly prakticky súbežne. Každá konzola má naviac ešte exkluzívne hry, ktoré na tej druhej nenájdete. Napríklad na Playstation nenájdete obľúbenú hru Hallo a na Xbox zasa budete márne pátrať po klasike Grand Turismo.

V pohybe

Čo sa týka pohybu, mohol by tento teoretický zápas vyhrať Xbox One . Nový Kinect – snímač pohybu – je asi najväčšou prednosťou tejto konzoly. Microsoft tvrdí, že nový Kinect má váčšie rozlíšenie, až o 60% väčšie zorné pole a dokáže rozpoznať až 6 postáv vrátane ich pulzu. Naviac sa ževraj dá použiť aj v menších priestoroch. Doteraz to nebolo možné. Predchodca tohoto senzoru totiž potreboval pomerne dosť miesta na o, aby postavy rozpoznal.

Kinect vo svojej prvej verzií znamenal malú revolúciu v hrách. Heslo ,,ovládačom ste Vy“ fungovalo spoľahlivo. Do hry sa tak mohli zapojiť ako malý, tak i dospelí.

Playstation konkuruje novým ovládačom DualShock 4, ktorý je momentálne obohatený o dotykovú plochu a mnoho ďalších maličkostí. Naviac v ponuke nájdete i pohybový kontrolór MOVE. Ten funguje tak trochu jako čarodejnícka palička a priaznivcov si rozhodne nájde.Využijete ho aj v spojení s knihou Wonderbook, ktorá spoločne s konzolou a snímačom funguje ako interaktívny prvok hry.

Ale bezkonkurenčne najširšiu ponuku príslušenstva má konzola Wii. Môžete si napríklad kúpiť tenisovú raketu, gytaru alebo dokonca rybársku udicu s boxerskými rukavicami Vás bude hra v ringu určite baviť viac. Táto platforma sa pomaly ale isto poberá na okraj záujmu.

Verdikt

Konečné Hodnotenie nie je Vôbec lahko. Záleží na osobných preferenciách a cene. Pokial teraz opomenieme špecifické Wii, tak má navrch koncept od Sony. Rozdiel v cene cca 3 Avšak rozdiel cca 3.000 Sk by vám nemal zabrániť vo zváženie kúpa konzola od Microsoftu. Tu je hlavný tromf fantastický senzor Kinect, ktorý cenový rozdiel významne kompenzuje.

Ako sa vám článok páčil? LIKES 516 DISLIKES 501