Sociálna sieť pre profesionálov - LinkedIn
02.12.2016 Prečítané 120x

Na internete sa môžete zaregistrovať do viac ako 200 sociálnych sietí. Jedna z najobľúbenejších je v našich končinách nie je až tak príliš známa. Sieť LinkedIn, ktorá tak trochu vybočuje z radu. Že ju nepoznáte? A chcete vedieť čím je iná?

Sieť LinkedIn bola spustená v marci 2003. Od tej doby sa do nej zaregistrovalo vyše 230 miliónov užívateľov. Sieť má za sebou obrie premenu, ktorá prebehla v roku 2012. Výrazná zmena dizajnu prispela k jej ľahšiemu používaniu.

Ako to celé funguje?

Zjednodušene by sa dalo povedať, že čo je Facebook pre bežného užívateľa, to je LinkedIn pre firemné (alebo ak korporátnu) klientelu. Miesto múru, kam publikujete fotky z dovoleniek alebo úspechy z rôznych hier, tu nájdete články z profesijných skupín, do ktorých sa prihlásite alebo ktoré odoberáte. Tie vám potom môžu slúžiť ako návod na to, čo sa vo vašom odbore deje nového.

Nekladie sa tu dôraz na to, z akého mesta pochádzate či aké knihy čítate. Jediné informácie, ktoré o sebe musíte dôkladne vyplniť je váš profesijný životopis. A to veľmi dôkladne. Ku každej pracovnej pozícii môžete pridať detailný opis vašich aktivít alebo dosiahnuté úspechy. Špeciálna pozornosť sa venuje vášmu vzdelaniu a dosiahnutým ocenením. Môžete si jednoducho vytvoriť naozaj podrobný elektronický životopis.

Úplne zvláštne pozíciu tu majú vaše zručnosti. Tých si na svoj profil môžete pridať, koľko budete chcieť. Ostatní používatelia, ktoré máte vo svojich "priateľoch" (tu sa im hovorí connections), potom môžu potvrdiť, že týmito zručnosťami vládnete a pridať vám odporúčania (Endorsement).

Na čo je to dobré?

Pýtate sa na čo to všetko? Svoje profily tu nemajú len zamestnanci. Sú tu registrované firmy, personálne agentúry a rôzni Headhunters. Napríklad vo Veľkej Británii je úplne bežné, že firmy hľadajú svoje nové zamestnancov práve aj prostredníctvom tejto siete. Váš profil a predovšetkým vaše odporúčania sú minimálne dobrou vstupenkou na pohovor.

Z tejto siete sa tak pomaly a isto stáva náhrada bežných personálne agentúr. Svoj profil sa tu celkom iste oplatí mať. Pre začiatok stačí základná, ktorý je zadarmo. Ak sa dostanete do situácie, že budete musieť hľadať prácu, oplatí sa na pár mesiacov prejsť na platenú verziu pre uchádzačov o zamestnanie.

Tá vám potom zaručí mnoho výhod ako napr. Prednostný výpis pred ostatnými uchádzačmi, presné informácie o ľuďoch, ktorí si prezerali váš profil, čerstvé ponuky práce z vášho okolia zodpovedajúcich vášmu pracovnému profilu atď.

Profil na LinkedIn je vlastne moderný životopis, ktorý sa oplatí mať. Prvé zoznámenie so sieťou je síce trochu náročné, ale rozhodne sa oplatí mu pár minút obetovať a profil si tu vytvoriť.

Ako sa vám článok páčil? LIKES 528 DISLIKES 584