Šifrovanie dát by malo byť v dnešnej dobe štandardom
25.03.2017 Prečítané 36x

Šifrovanie dát zažilo v posledných desaťročiach neuveriteľný vývoj. Reaguje tak na aktuálnu bezpečnostnú situáciu. Aj keď sme si všetci vedomí, že by sme svoje dáta mali chrániť, napriek tomu je väčšina súborov bez akejkoľvek ochrany. Prečo je tomu tak? Dá sa to nejako zmeniť?

Moderné šifrovanie dát bolo vyvinuté počas druhej svetovej vojny. Samozrejme dáta sa rôznymi spôsobmi zabezpečovali aj pred tým, ale až s vypuknutím ozbrojeného konfliktu sa do hry vložili stroje. A to ako pre šifrovanie, tak dešifrovanie.

Aj dnes na jednej strane stojí užívateľ alebo korporácia, ktorá svoje dáta šifruje. Na druhej je niekto, kto sa ich snaží rozšifrovať. Ako ukázala aféra "Snowden", tak o vaše dáta môže mať záujem napríklad aj cudzia vláda. Prečo ju teda celý proces uľahčovať a poskytovať svoje dáta v nechránenej forme?

Typy a metódy šifrovania

Zjednodušene povedané existujú 2 základné metódy: môžete buď zašifrovať jeden súbor, alebo rovno celý váš disk. Obe varianty používajú podobné postupy. Jedná sa o podobný systém ako u trezora. Vy neviete, čo je vo vnútri a bez kľúča sa to ani nedozviete. Súbor alebo disk sa vlastne preskladá pomocou nejakej šifry do náhodne vyzerajúceho zhluku dát. Vy a ani nikto iný tento zhluk nedá dohromady bez správneho kľúča.

V poslednej dobe sa na toto "preskladanie" používa symetrická bloková šifra s názvom AES (Advanced Encryption Standard). Tá využíva rovnaký kľúč pre šifrovanie a dešifrovanie a je naozaj rýchla. Preto je vďaka nej možné šifrovať napríklad aj Wi-Fi siete. AES je prvý šifra dostupná širokej verejnosti, ktorá bola zároveň uznaná Národnou bezpečnostnou agentúrou NSA na kódovanie najtajnejších dokumentov. Jej prelomenie bez sofistikovaných metód by trvalo dlhšie, než je celkové starobe celého vesmíru.

Dostupné programy pre šifrovanie

Aj jedinec má možnosť vybrať si z celého radu šifrovacieho softvéru. Niektoré programy sú zadarmo (TrueCrypt, DiskCryptor atď.), Ale poskytujú len základnú ochranu. Ak budete chcieť lepšie programy, budete si musieť priplatiť. Nič nie je zadarmo a u bezpečnosti toto porekadlo platí dvojnásobne.
Princíp programov je úplne jednoduchý. Väčšinou do programu umiestnite súbor, ktorý si prajete zašifrovať. Program vás vyzve na zadanie hesla. Po jeho zadaní sa vám vygeneruje súbor, ktorý možno otvoriť len po zadaní onoho hesla.

Toto nastavenie v základe podporuje aj kancelársky balík MS Office alebo rôzne programy na tvorbu PDF súborov. Máloktorý užívateľ ho však využíva. Pritom si tak môže ochrániť svoju prácu a duševné vlastníctvo. Prístup do súboru môžete ľahko obmedziť napríklad len pre niektorých užívateľov. Alebo ho úplne uzamknúť.

Môžete sa spoľahnúť aj na výrobcu operačných systémov

Tí sú si v poslednej dobe vedomí nebezpečenstva, ktoré prepojený svet pre dáta znamená. Do svojich systémov preto zabudovali poistky, ktoré sa majú pokúsiť zneužitia informácií zabrániť. V prípade Windows (Vista; 7, 8 vo verziách Enterprise a Ultimate) sa jedná o technológiu BitLocker, u MacOS potom o FireValut. Obe možností poskytujú kódovanie s 128-bitovým alebo 256-bitovým kľúčom šifrou AES.

V dnešnej dobe pracujeme na internete sa čoraz väčším množstvom dát a informácií. Bezpečnosť našich dát je ale často odsunutá na vedľajšiu koľaj. Pritom sú naše dáta jednou z najcennejších vecí, ktorú vlastníme.

 

Ako sa vám článok páčil? LIKES 457 DISLIKES 534