Pozor na nebezpečný phishing
13.05.2015 Prečítané 42x

Phishing: čo to je a čo môžete proti nemu robiť?

Phishing je forma podvodu. Kriminálnici vás oklamú sfalšovanými e-mailmi či webovými stránkami. Napríklad si myslíte, že ste sa prihlásili na webovú stránku svojej banky, pričom však poskytnete svoje prihlasovacie údaje presnej kópii tejto stránky. Podvodník tak získa prístup k vašim osobným údajom.

Aké je riziko phishingu?

Cieľ phishingu je jasný. Sfalšovanými e-mailmi alebo webovými stránkami sa podvodníci pokúšajú získať vaše osobné údaje, ako napríklad prihlasovacie heslá, informácie z kreditnej karty či vaše rodné číslo, vďaka čomu môžu získať kontrolu napríklad nad vašimi pohybmi na účte.

Dôležité upozornenie

Spoločnosť UPC BROADBAND SLOVAKIA nikdy nepožaduje osobné alebo prihlasovacie údaje od svojich zákazníkov prostredníctvom emailov. Preto, ak by ste dostali email, v ktorom by niekto v mene spoločnosti UPC z akéhokoľvek dôvodu žiadal od Vás heslo či prihlasovacie meno, prosím, ignorujte takýto email, resp. naň neodpovedajte.


V žiadnom prípade neposkytuje emailom svoje osobné údaje, heslá či iné informácie, ktoré by mohli byť zneužité vo Váš neprospech. A to aj v prípade, ak by bol email zaslaný z adresy, ktorá by mohla pripomínať názov našej spoločnosti alebo niektorej z našich služieb, alebo by sa osoba v emaily predstavovali ako zamestnanec spoločnosti UPC BROADBAND SLOVAKIA. V takýchto prípadoch na s istotou išlo o typický príklad "phishingu."

Tipy proti phishingu

Urobte surfovanie po internete bezpečnejším so spamfiltrom od UPC

Kriticky čítajte e-maily a webové stránky

Sfalšované e-maily a webové stránky sa naozaj podobajú na tie skutočné. Čítajte však kriticky, a objavíte rozdiely oproti originálu. Texty môžu obsahovať napríklad pravopisné chyby, alebo iné nepozornosti. Neoslovia vás osobne, zatiaľ čo vaša banka či mestský úrad to zvyčajne robia a sfalšované e-maily vás často čo najskôr o niečo žiadajú.

Neposkytujte svoje osobné údaje len tak

Ak dostanete e-mail, v ktorom vás žiadajú o poskytnutie osobných údajov, nereagujte naň len tak. Vaša banka vás napríklad nikdy nežiada o prihlasovacie údaje prostredníctvom e-mailu.

Kontrolujte odkazy a webové adresy

Často sa pôvodná webová adresa nezhoduje so sfalšovanou webovou adresou. Napríklad je nesprávne vyhláskované meno organizácie. Z toho dôvodu kontrolujte adresy v adresovom riadku vo vrchnej časti obrazovky, alebo odkazy v e-mailoch.

Kontrolujte prihlasovací proces

Prebieha napríklad prihlasovací proces vo vašej banke inak, než ste zvyknutí? V tom prípade sa neprihlasujte a ihneď prerušte spojenie.

Kontrolujte bezpečné pripojenie

Prihlasujete sa na webovú stránku napríklad vašej banky či mestského úradu? Použite bezpečné pripojenie. V spodnej časti obrazovky prehliadača uvidíte zamknutý visiaci zámok. Keď kliknete na túto ikonu, ukáže sa vám digitálny bezpečnostný certifikát. Pomocou certifikátu jednoducho skontrolujete identitu webovej stránky.

Ako sa vám článok páčil? LIKES 351 DISLIKES 366