Nositeľná elektronika
31.01.2017 Prečítané 56x

Myslíte si, že nositelná elektronika Vám teraz leží na stole a občas zazvoní s oznámením novej SMS správy? Nemáte tak úplne pravdu. Pod pojmom ,,nositeľná elektronika“ sa ale skrýva zariadenie, ktoré si v budúcnosti pustíme k telu ešte bližšie.

Chytrý telefón alebo tablet máme stále pri sebe. Veľa ľudí bežne hneď po prebudení kontrolujú nové e-maily alebo tesne pred spaním rýchlo rolujú facebookom a zisťujú novinky. Nositeľná elektronika pôjde ale ešte ďalej. Chytré hodinky, náramky, alebo všetko snímajúce senzory. Tieto drobnosti by sa mali stať súčasťou Vašej dennej rutiny a Vy by ste ich nemali ani vnímať.

Športom k trvalej…

Snaď najmarkantnejší je tento trend u amatérských športovcov. Väčšina rekreačných bežcov využíva svoj smartphone pri behu nie len ako hudobný prehrávač, ale pomocu GPS signálu vyhodnocuje rýchlosť a spálené kalórie. Niektoré chytré hodinky už túto funkciu tiež obsahujú - a nie len to.

Ak chcete vylepšiť svôj spánkový režim, môžete využiť relatívne širokú paletu výrobkov. Například výrobca náramkov spoločnosti Fitbit, Vám ponúkne špeciálne senzory, ktoré v noci merajú, koľko sa prevaľujete, alebo jako často sa budíte. Vyhodnotením těchto dát môžete dosiahnuť kľudnejšieho spánku alebo zistiť ideálnu dobu, kedy vstávať.

Chytrý textil

Vo športe má svoje korene iný koncept. Ide o chytrý textil. Pre upresnenie, sú to látky do ktorých je doslova všitá elektronika. Tento koncept zatiaľ nie je použiteľný, ale je v ňom neuveriteľný potenciál.

Predstavte si napríklad chytré tričko, ktoré neustále monitoruje Váš tep alebo krvný tlak. Keď ho propotíte, jednoducho ho vyperiete. Naviac je schopné cez internet posielať Vášmu lekárovi dáta o Vašom zdravotnom stave. Na svete je už prvý koncept vyvinutý pre japonskú spoločnosť NTT Docomo.

Google Glass

Z nie tak vzdialenej budúcnosti prichádza iný kus elektroniky. Google Glass sa prakticky cez noc stala fenoménom. Technológia vystrihnutá z sci-fi filmu. Funguje na princípe rozšírenej reality, s nou sa už niaku dobru hrajú všetky značky chytrých telefónov a je len zabalená do nezvyčajnej podoby.

Na tak malom displeji…

Na malóm displeji, ktorý je umiestnení v zornom poli, sa tak zobrazujú rôzne informácie, koré by ste inak museli hladať na mobile. Táto kombinácia nám v dnešnej době môže pripadať trochu bizardne, ale podobná elektronika sa určite stane bežnou súčasťou našich životov.

Len si představte, ako jednoduché by bolo nájsť správnu cestu v cudzom meste, pokiaľ by bola označená prakticky priamo pred Vami a Vy by ste sa nemuseli pozerať do mapy. Alebo dodatečné informácie o objekte, na ktorý sa práve pozeráte právě díváte doslova v okamžiku – opět přímo před vámi a bez zbytečného hledání.

V nositeľnej elektronike je budúcnosť (a peniaze)

Spoločnosť Juniper Research predpovedá, že v roku 2017 sa predá takmer 70 miliónov kusov nositelnej elektroniky. Iné analitycké spoločnosti dokonca tvrdia, že ich bude 170 miliónov. A to sú veľké peniaze.

Nech to bude akékoľvek číslo, je jasné, že sa náš pohľad na elektroniku v priebehu následujúcich rokov značne zmení. Alebo sa zmení náš pohľad na svet vďaka novým technológiam?

Ako sa vám článok páčil? LIKES 511 DISLIKES 540