Nechcete prísť o dáta? Zálohujte!
24.02.2017 Prečítané 42x

Raz sa to stalo snáď každému z nás. Počítač z ničoho nič odmieta počúvať, na obrazovke sa nič nedeje, alebo v horšom prípade celá zmodrie. Používateľovi sa na čele pomaly tvoria kvapôčky potu a najhorší scenár, ktorý mohol nastať je tu - strata dát vďaka chybnému harddisku. A čo teraz?

Na túto otázku by mal každý hľadať odpoveď ešte pred samotnou krízovou situáciou. V momente, keď dôjde k nejakej poruche, je už väčšinou neskoro. Zachraňovať dáta, ak je to vôbec možné, môže byť časovo a finančne značne náročné. Existuje však pomerne jednoduché riešenie, ako sa strastiplným momentom vyhnúť - pravidelné zálohovanie.

Zálohovanie na pevné disky

Moderné operačné systémy vám s väčšou či menšou ochotou vždy umožní zálohovať svoje dáta na externé pevné disky. Spravidla musíte zálohovanie najprv aktivovať a nastaviť jeho parametre. K pravidelnému ukladaniu dát môžete využiť aj aplikácie tretích strán. Jeden z najobľúbenejších je Cobian Backup. Odporučiť možno aj Acronis True Image. Ten dokonca zvládne vytvoriť obraz celého pevného disku a uložiť ho na vami zvolené miesto.
A práve s miestom býva často problém. Záloha jediného filmu v slušnom formáte môže ľahko preskočiť hranicu 2 GB dát. Mali by ste sa teda pozrieť po disku, ktorý bude mať dostatočnú kapacitu na uskladnenie všetkých vašich súborov. Disky s veľkou kapacitou nie sú nijako lacnou záležitosťou. A kto vám zaručí, že sa s ním nestane presne to rovnaké ako s predchádzajúcim diskom?

Isté východisko z tejto situácie je si zaobstarať disky hneď dva, zapojiť ich zrkadlovo do RAID poľa a pomocou špeciálnych programov kopírovať zálohu na zrkadlový disk. Tak si vlastne vytvoríte dvojitou zálohu. A pravdepodobnosť, že sa vám pokazí oba disky, je prakticky nulová. Toto riešenie vyžaduje dostatok financií a je vhodné skôr pre pokročilejších užívateľov.

Cloudové alternatíva

Cloud (ang. Oblak) je jedným zo zaklínadiel internetového sveta posledných rokov. Znamená to, že si svoje dáta nahráte na internet (napríklad do Google dokumentov), tým pádom ich budete mať k dispozícii kdekoľvek, kde bude dostupné internetové pripojenie. Zdá sa to ako elegantné a jednoduché riešenie. Má však veľa "ale".

Tým najdôležitejším, čo by vás malo zaujímať, je bezpečie vašich dát. Dobrovoľne je zverujete tretej strane a umiestňujete na disk, ktorý sa môže nachádzať na opačnej strane sveta. Väčšina týchto služieb však poskytuje dobré záruky a vynikajúci stupeň šifrovania. Takže teoreticky môžete byť pokojní.
Horšie je však fakt, že daná firma môže zo dňa na deň skrachovať a vy o svoje dáta nenávratne prídete. Dobré je teda tieto služby využívať len ako pasívny zálohy a radšej si tvoriť viac takýchto záchytných bodov.

Kam s dátami

Kam teda umiestniť svoje dáta? Medzi najznámejšie služby patrí Dropbox.com. Zadarmo získate 2 GB priestoru pre vaše dáta a pomocou doporučovania sa môžete vyšplhať až na 16 GB. Dropbox poskytuje aj jednoduchú aplikáciu pre váš počítač, pomocou ktorej prebieha zálohovanie len prostým skopírovaním dát do zložky vo vašom počítači.

Obdobné funkcie s rozdielom pokročilé voľby zálohovaných zložiek ponúka SugarSync. Ten je však už platený, ale svojich cca 150 € mesačne získate 60 GB priestoru. Vlastné riešenie ponúka aj spoločnosť Microsoft. Jej SkyDrive vám ponúkne zadarmo 7 GB miesta pre vaše dáta.

Takto by sme mohli pokračovať donekonečna. On-line úložných služieb je dnes naozaj veľa. Než sa pre nejakú rozhodnete, tak si pozorne preštudujte jej podmienky, aby ste si vybrali službu, ktorá vám poskytne optimálny pomer cena / výkon podľa vašich potrieb. Podrobnejšie informácie a porovnania on-line zálohovacích služieb vám prinesieme v ďalšom článku.

Ako sa vám článok páčil? LIKES 472 DISLIKES 485