Najmodernejšie metódy internetových platieb
14.01.2017 Prečítané 95x

S nákupom na internete má skúsenosť najmenej 80% dospelej online populácie. Významné percento z nich denne zrealizuje veľké množstvo platobných transakcií cez internet. Aj tak stále vnímáme určité obavy a predsudky ohľadne online platby za nakúpený tovar. Ako ste na tom Vy?

Väčšina Slovákov volí pre dokončenie svojho nákupu platbu dobierkou. Je to totiž jednoduchý spôsob, ako sa uistiť, že „zaplatené“ naozaj obdrží. E-shopy tento spôsob platby väčšinou oproti iným znevýhodňujú..

Dobierka nevýhodou

Prečo Vám internetové obchody túto formu platby znevýhodňujú? Pokiaľ sa na to pozriete z ich strany, tak je to celé pochopiteľné – chcú mať peniaze za svoj tovar čo najskôr v kapse a väčšinou im nič nezaručí, že si tovar vyzdvihnete ihned po jeho doručení na pošte. Môžu tak čakať aj niekoľko týždňou, než peniaze od Slovenskej pošty doputujú na ich účet. A práve preto sa snažia pretlačiť iné formy platieb.

Platba kartou

Platbu kartou ponúka snaď každý internetový obchodník – a to väčšiou bez akéhokoľvek poplatku naviac. Po nákupe budete presmerovaní na jednu z platobných brán. A práve teraz je potreba spozorniť. U veľkých a zavedených internetových obchodov sa môžete uistiť, že sa dostanete na správnu stránku. U menších sa radšej presvečte, kam zadávate vaše údaje.

Na čo pamätať pri platbe kartou?

Obchodník by mal rozhodne používať 3D-Secure riešenie. Ide o protokol vyvinutý spoločnosťami Visa a MasterCard pre bezpečné platby na internete. Prenos dat by mal prebiehať v zabezpečenom HTTPS režime.

Pokiaľ by vám všetky opatrenia nestačili, môžete si vo svojej banke zriadiť špeciálny účet s kartou, ktorýž budete používať len na platby na internete. Na tom udržujte len nevyhnutnú hotovosť alebo ju vždy preveďte tesne pred platbou. Číslo tejto karty potom môžete kľudne zadávať, kam sa Vám zachce.

PayPal

PayPal je pomerne stará a preverená služba, ktorá je obľúbená predovšetkým v Spojených Štátoch. Môže za to jej úzke nadviazanie na aukčnú sieň eBay. Ide o sprostredkovateľa medzi obchodníkom a Vami.

Číslo svojej karty zdielate len so spoločnosťou PayPal, v ktorej si najprv otvoríte účet. Po overení správnosti karty môžete hneď nakupovať. Je nutné si ale overiť, či obchod túto platobnú metódu podporuje. Obchody si ale väčšinou túto metódu karty sdělíte pouze společnosti PayPal, v ktorej si predom v kterej si předem vytvoříte účet. Po ověření správnosti karty můžete čile nakupovat. Je nutné si ale předem ověřit, zda obchod tuto platební metodu podporuje. Obchody se ale většinou touto metodou „chlubí“, protože se jedná opravdu o renomovaný systém.

Po dokončení nákupu zvolíte možnost zaplatit přes PayPal a budete přesměrováni na stránky této společnosti, na kterých se přihlásíte na váš účet. Následně pouze potvrdíte platbu a hotovo. Částka (pokud platíte v zahraničních měnách, tak s výhodným kurzem) bude odečtena z vaší karty. Bez poplatku!

Exotika mezi platbami - Bitcoin

Medzi tak trochu unikátný spôsob patrí rozhodne platba pomocou bitcoinu. Toto internetové platidlo doslova pobláznilo celý svet a má rad priaznivcov a minimálne rovnaký počet odporcov. Jednoducho povedané môžete bitcoiny vymieňať za národnú menu na jednej z burz alebo ich priamo dolovať. To prebieha tak, že požičiate časť výkonu svojho počítača k velmi složitým matematickým úkonom spojených s overovaním bitcoinových transakcií.

Prečítajte si jako prebieha platba pomocou bitcoin.

Kde sa dá touto menou platiť, môžete zistiť trebárs na stránke www.coinmap.org. Slovenská republika nepatrí medzi krajiny bitcoinu, ale aj tak si za virtuálne peniaze môžete kupiť bagetu, nechať sa otrihať alebo si kúpiť byt.

Pre aký spôsob sa rozhodnúť?

Vlastne je celkom jedno, pre aký spôsob platby sa rozhodnete. Pokiaľ budete totiž ochotní si priplatiť za dobierku, tak Vás nikto nepresvedčí, aby ste zaplatili kartou vopred.


Pokiaľ sa ale rozhodnete použiť jednu z bezhotovostních variant, vždy sa přesvečte, že obchodník poskytuje najvyššiu možnú mieru zabezpečenia.

 

Ako sa vám článok páčil? LIKES 518 DISLIKES 528