História internetu - základné fakty a míľniky
18.12.2016 Prečítané 62x

Bez internetu si podstatná časť ľudskej populácie život nedokáže predstaviť. Pritom to nie je starý vynález - o masovom rozšírení medzi verejnosťou sa dá hovoriť niekde okolo polovice 90. rokov. Viete, kde a ako internet vznikol?

Pôvodne vojenský projekt

Úplne prvé myšlienky na prepojenie jedincov a možnosť sociálnej interakcie cez počítačovú sieť pochádza z roku 1962, kedy JCR Licklider spísal svoje myšlienky "Galaktickej siete", ktorá veľmi pripomínala dnešnej internet.

Základy internetu boli pomaly pokladané v priebehu celých šesťdesiatych rokov, kedy mnoho vedcov prichádzalo s novými teóriami a postupy. Nemalý podiel na celom vývoji mala aj americká výskumná organizácia ARPA (neskôr DARPA - (Defense) Advanced Research Projects Agency), v ktorej Licklider pracoval. Podľa nej sa tiež volala prvá ozajstná sieť a predchodca internetu - ARPANET, ktorej oficiálne spustenie bolo roku 1969.

Prvú správu cez ARPANET poslal študent Charley Kline 29. októbra 1969 z University of California do Stanfordského výskumného inštitútu. Zaujímavosťou je, že sa pokúsil odoslať slovo "login", ale po prvých dvoch písmenách systém spadol, takže prvá správa, ktorá kedy prešla cez "internet", bolo obyčajné "lo".

ARPANET spájal predovšetkým univerzity a vládne subjekty. Ako názov napovedá, celý čas bola sieť prevádzkovaná americkou vládou a tým bolo tiež dané jej možné využitie, ktoré bolo obmedzené iba na výskumnú činnosť. Síce sa tolerovala určitá miera priateľské konverzácie, ale napríklad presadzovanie akýchkoľvek politických názorov bolo nelegálne.

Postupné rozširovanie po univerzitách

Sieť sa ďalej rozširovala, každý mesiac o niekoľko ďalších univerzít alebo vládnych zariadení. Prvé neamerické zariadenie v sieti bol NORSAR (Norwegian Seismic Array) - zariadenie v Nórsku určené pre detekciu zemetrasení a jadrových výbuchov.

V roku 1986 DARPA prestala mať záujem na prevádzkovanie siete, a tak ju odovzdala organizácii NSF (National Science Foundation) a sieť bola premenená na NSFNET. Nasledovalo niekoľko ďalších zmien a premien a až v roku 1995 boli chrbticovej siete NSFNET o rýchlosti 45 Mbit / s nahradené prostriedkami komerčných poskytovateľov. Tým bola cela pôvodná sieť začlenená do súčasného internetu a ako samostatný subjekt zanikla.

Dedičstvo ARPANETu

Možno si myslíte, že náš internet je ARPANETu veľmi vzdialený, ale pravdepodobne pre vás bude prekvapením, že rovnaké myšlienky, s akými ARPANET začínal, fungujú dodnes. Jedná sa predovšetkým o koncept paketov orientované siete, kde prevádzka funguje na báze posielanie a smerovanie rôznych paketov. Na princípe paketov a ich smerovanie fungujú dnes takmer všetky globálne siete.

Druhým dôležitým prvkom je protokol TCP / IP. Dátum jeho vzniku nemožno presne určiť, pretože sa vyvíjal spoločne s ARPANETem pod rôznymi názvami. Najväčší rozvoj prišiel v 80. rokoch. V roku 1982 protokoly TCP / IP štandardizovala americká armáda pre svoje počítače a v nasledujúcich rokoch sa postupne dostávali aj do komerčnej sféry.

A odkiaľ sa vlastne vzal názov "Internet"? Prvýkrát sa objavil v RFC 675 v roku 1974 ako skratka zo slova Internetworking. Všeobecne sa pre veľkú TCP / IP sieť začal používať názov Internet v čase, keď sa ARPANET zlúčil s NSFNET. Názov sa uchytil a stalo sa z neho synonymum pre globálnu počítačovú sieť - Internet.

Ako sa vám článok páčil? LIKES 469 DISLIKES 577