Aký internetový prehliadač vybrať - 3.diel: Safari
12.12.2018 Prečítané 17x

V rámci nášho seriálu o webových prehliadačoch sa dnes zameriame na Safari.

Tento prehliadač na internet pochádza z dielne spoločnosti Apple Inc. Hoci dosiahol svetového trhového podielu okolo 12%, v Slovenskej republike nepatrí medzi rozšírené prehliadače. Čo môže byť spojené najmä s nižším počtom užívateľov operačného systému OS X, ktorý však z roka na rok rastie. V poslednom diely seriálu o webových prehliadačoch sa zameriame na výhody a nevýhody prehliadača Safari.

Prvá verzia prehliadača Safari bola predstavená v roku 2005. V tom istom roku sa tiež Safari stalo predvoleným prehliadačom pre operačný systém OS X. Po niekoľkých rokoch spolupráce Applu a Microsoftu, tak Safari nahradilo Internet Explorer. V roku 2007 sa prehliadača dočkali aj užívatelia operačných systémov Windows XP, Vista a 7. U tých sa však nestretol s výrazným ohlasom, keďže prvá verzia bola nestabilná a plná chýb. To sa však vývojárom v posledných rokoch podarilo vylepšiť, aj tak ale u väčšiny používateľov operačných systémov Windows dominujú iné prehliadače.

Rýchly prehliadač bez výrazných vychytávok

Vývojári Safari sa od začiatku zameriavali predovšetkým na jeho výkon, o čom svedčí aj vylepšené jadro Nitro, ktoré dokáže veľmi rýchlo spracovávať JavaScript. Vďaka tomu je prehliadač síce považovaný za jeden z najrýchlejších na trhu, avšak svojim užívateľom neponúka oslnivej doplnky či funkcie.

Nutné však podotknúť, že v štýle väčšiny produktov od spoločnosti Apple Inc. ide o prehliadač, ktorý zaujme svojim čistým a elegantným vzhľadom. Oproti ostatným prehliadačom nedisponuje zbytočnými lištami či pluginy a maximum priestoru je tak vyhradené pre obsah prehliadaných stránok. Užívatelia oceňujú aj jeho stabilitu pri náročných činnostiach.

Užívateľské rozhranie Safari sa nelíši od iných prehliadačov. Naľavo od adresného riadku, ktorý je tiež spojený s vyhľadávaním, nájdete tlačidlá vpred a vzad. Ďalšie tlačidlá si môžete pridať a ľubovoľne si ich zoradiť.

Ďalej máte k dispozícii prednastavenú ponuku záložiek, v ktorej nájdete sociálne siete (Twitter, Facebook), iCloud či zoznamy spravodajských webov. Praktický je aj prehľad najnavštevovanejších stránok tzv. Top Sites. Svoje najobľúbenejšie stránky si navyše môžete uzamknúť na jednej pozícii.

Klávesové skratky v prehliadači Safari

Command + L - Otvorenie adresy
Otvorenie adresy - Otvorenie nového panelu
Command + W - Zatvorenie súčasného panelu
Command + R - Znovunačítanie stránky
Command + . - Zastavenie načítania stránky
Command + [ - Navigácia vzad
Command + ] - Navigácia vpred

Čo ďalšieho prehliadač Safari ponúka?

Užitočné doplnky

Hoci sa Safari nemôže vyrovnať ostatným prehliadačom, čo do počtu rozšírenia, nájde sa pár užitočných pluginov, ktoré zjednodušia prácu, zvýši produktivitu či funkcionalitu.

Click To Flash - "Obrana" proti flashové grafike, ktorá spomaľuje prezeranie alebo znižuje výdrž batérie. Všetky flashové bannery sa vďaka Click To Flash premení v šedivej bloky, ktoré spustíte iba kliknutím myši.

Ultimate Status Bar - Toto rozšírenie umožňuje zobrazovanie cieľových URL, rozklíčování cieľových adries skrytých za skracovačmi alebo odkrytie veľkosti súboru v odkaze.

Awesome Screenshot - Jednoducho vykonáte screenshot celej obrazovky bez toho, aby ste museli zmenšovať alebo zväčšovať danú stránku. Umožňuje odtlačok celej stránky, prípadne jej zvolenej časti.

Safari Restore - Riešenie pre prípad, že si omylom zavriete prehliadač s nekonečným množstvom záložiek, ktoré ste neskôr chceli využiť. Safari Restore si pamätá, ktoré stránky ste mali naposledy otvorené vrátane ich poradie.

Turn Off the Lights - Plugin, ktorý vám dopraje príjemnejší sledovanie YouTube videí. Toto rozšírenie vie stlmiť okolia prehrávača.

Ak ste sa ešte nerozhodli, aký prehliadač pre vás bude ten najlepší, môžete informácie načerpať v našom seriáli. V jednotlivých dieloch nájdete zaujímavé informácie o prehliadačoch Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox a Opera.

Ako sa vám článok páčil? LIKES 450 DISLIKES 500