Aký internetový prehliadač vybrať - 2. diel: Opera
15.11.2018 Prečítané 30x

V rámci nášho seriálu o webových prehliadačoch sa dnes zameriame na webový prehliadač Opera, ktorý patril dlhodobo k najlepšie vybaveným prehliadačom. Jeho kvalita však nebola nikdy plne docenená. Jeho podiel na trhu sa pohybuje okolo 1%. Na svojej popularite ešte viac stratil po výraznom reštarte v roku 2013.

Prehliadač pre internet vyvíja nórska spoločnosť Opera Software, ktorá vznikla v roku 1995. Väčšia pozornosti sa ale Opere dostalo až v roku 2003, kedy sa objavila verzia 7.0, ktorá bola postavená na vlastnom starostlivo budovanom vykreslovaciemu jadru Presto.

Užitočné skratky v prehliadači Opera

ALT + F4 - Zatvorenie programu / všetkých panelov (program sa vás opýta, či ich chcete uložiť a zobraziť pri ďalšom spustení).
CTRL + N - Otvorenie nového okna aplikácie.
CTRL + D - Pridanie stránky do obľúbených záložiek.
ESC - Zastavenie preberania stránky.
F5 - Aktualizovanie stránky.
CTRL + T - Otvorenie nového listu.
CTRL + W - Zatvorenie aktuálneho listu.

Zlatá éra Opery

Prehliadač Opera bol od svojej verzie 7.0 skvele vybavený. Išlo o prehliadač s pokročilými funkciami, ktoré oceňovali najmä pokročilí používatelia.

Opera ponúkala:

ovládanie hlasom

Špeciálne gestá myšou*

(*pri pohyboch myši držte pravé tlačidlo)

Dole - nová stránka
Dole a doprava - zatvorenie stránky
Smerom hore - zastavenie načítavania stránky
Hore a dole - znovunačítanie stránky
Vľavo - späť
Vpravo - vpred
Koliesko - pohyb medzi otvorenými stránkami

Firma Opera Software sa chcela zamerať predovšetkým na vývoj samotného prehliadača, nie na vyčerpávajúci vývoj vlastnej technológie. Novú Operu postavila na vykreslovacím jadre Blink (rovnako ako Google Chrome), čo do značnej miery ovplyvnilo pamäťovú náročnosť prehliadača.

Verzia 15.0 vyvolala u priaznivcov Opery značné rozpaky. Zmizol totiž integrovaný e-mailový klient a RSS čítačka, ktoré sa presunuli do samostatnej aplikácie Opera Mail. Vývojári sa v novej verzii vydali cestou zjednodušovania a zbavili sa niekoľkých obľúbených funkcií. Zmizla klasická správa záložiek, namiesto toho pribudli funkcie "Úschovňa" a "Zaujímavosti". Chýbala synchronizácia hesiel, nastavenie a záložiek medzi prehliadačmi na rôznych zariadeniach.

Vzhľadom k negatívnym reakciám na zmeny sa postupne odstránené funkcie a rozšírenie do Opery vracia. Posledná verzia tak opäť disponuje záložkami, možnosťami synchronizácie záložiek medzi zariadeniami, importom dát z iných prehliadačov a zdieľaním záložiek cez cloudový odkaz.

Opera 29.0 a jej funkcie:

Užitočné doplnky pre Operu

Translator - Rýchly a jednoduchý prekladač.

Last Pass - Šifrovaný správca hesiel naprieč webovými prehliadačmi, platformami aj správcovi konkurenčných vývojárov (napr. KeePass).

URL Shortner - Skracovač URL adries.

Youtube Downloader - Stiahnutie obľúbených videí zo servera Youtube.com.

Quick Shortcuts - Jedným kliknutím myšou si sprístupnite spravovanie cookie, doplnkov a zoznam stiahnutých súborov či prezrite zdrojový kód.

Opera sa teda z prehliadača, ktorý bol priekopníkom v mnohých funkciách a body zbieral u pokročilých používateľov, stala priemerným prehliadačom, ktorý vsádza predovšetkým na jednoduchosť a rýchlosť.

Aspoň malým uspokojením pre fanúšikov staré dobré Opery by mohol byť prehliadač Vivaldi, za ktorým stojí pôvodnú tvorcovia Opery. Vývoj prehliadača je v súčasnej dobe ešte len na začiatku, ale jeho vývojári sľubujú širokú škálu doplnkov, funkcií, rozšírenú podporu klávesových skratiek a vstavané moduly vrátane e-mailového klienta.

Ak hľadáte prehliadač, ktorý ponúka širokú škálu doplnkov, Opera vás zrejme neuspokojí. V možnostiach rozšírenia stále dominuje Mozilla Firefox, o čom sa môžete presvedčiť v našom predchádzajúcom článku. Ponúka ich ale viac ako Internet Explorer. Aby však Opera dosiahla na prepracovanosť prehliadača Google Chrome, budú sa musieť jej vývojári ešte veľa snažiť.

Ako sa vám článok páčil? LIKES 462 DISLIKES 491