Ako zosilniť signál Wi-Fi?
07.03.2019 Prečítané 121x

Pozrite si 5 najčastejších príčin slabého signálu

Nedosiahne u vás doma signál na terasu či na balkón, kde trávite letné večery? Alebo sa vám v spálni pravidelne zasekávajú seriály, pretože signál z obývačky tak ďaleko nedoletí? Ak u vás doma zápasíte so slabým Wi-Fi signálom aj vy, prečítajte si päť rád a tipov, ktoré vám pomôžu. A nebojte sa, nemusíte byť profesionálny technik, aby ste si dokázali sami poradiť.

Pohnite anténami

Krútite hlavou nad slabým signálom Wi-Fi? Zakrúťte radšej s anténami na routeru. Tie totiž nie sú napevno, ale dá sa s nimi celkom ľahko otáčať – práve preto, aby ste ich mohli nasmerovať podľa seba. Anténa by mala byť vždy natočená do voľného priestoru, nikdy oproti stene.

Myslite tiež na to, že signál sa od antény šíri kolmo, preto by mala byť nastavená kolmo k podlahe. Ak máte na routeru viac ako jednu anténu a zároveň potrebujete pokryť napríklad dve poschodia, odporúčajú odborníci jednu smerovať rovnobežne s podlahou, druhú potom kolmo k podlahe.

Postavte router doprostred bytu

Surfovanie po internete sa dá prirovnať k počúvaniu rádia. Ak si rádio pustíte v obývačke a potom sa zatvoríte v spálni, nebudete nič počuť. A podobne to funguje aj s Wi-Fi. Nie len vzdialenosť, ale aj fyzické prekážky, ako sú steny a dvere, šírenie internetového pripojenia sťažujú. Môže sa teda stať, že signál v pohode chytíte v spálni, ktorá je o tri tridsaťcentimetrové steny ďalej, ale v kúpeľni, ktorá je hneď vo vedľajšej miestnosti, sa kvôli potrubiu a rozvodom už nepripojíte.

Až sa budete niekedy pripojovať na verejnú Wi-Fi, myslite na nebezpečenstvo verejných hotspotov: Ako sa (ne)správať na verejnej Wi-Fi?
Kam teda router postaviť? Ideálne priamo doprostred bytu. Najlepšie mu bude na vyvýšenom mieste – napríklad niekde na poličke. Router rozhodne nepatrí na podlahu, ktorá šíreniu signálu nepomáha (ak teda nechcete mať internet v pivnici).

Vyhnite sa elektronike

Posadiť router pod televízor alebo k počítaču vyzerá ako logická voľba. No je to veľká chyba. Rovnako ako nie je vhodné umiestniť router vedľa niektorého z kuchynských prístrojov. Zhruba dve tretiny problémov s Wi-Fi totiž spôsobuje rušenie signálu inou elektronikou. Problematická môže byť napríklad aj mikrovlnná rúra pretože niektoré typy k zohrievaniu potravín používajú mikrovlnné vlny z rovnakej časti spektra, v ktorej funguje Wi-Fi.

Mikrovlny sú síce odtienené, ale ak postavíte router do ich blízkosti a pustíte ohrev, Wi-Fi bude vypadávať a prenos dát bude pomalší. Wi-Fi router preto držte ďalej od všetkého, čo vysiela vlastný signál alebo má vlastný motorček. „Škodiť“ môžu napríklad detské elektronické pestúnky, bezdrôtové herné ovládače a dokonca aj niektoré druhy žiaroviek.

Aktualizujte firmware routeru

Skontrolujte si, či má váš router aktuálny firmware, teda program, ktorý ho riadi. Výrobca pri aktualizácii môže rozšíriť funkcionalitu alebo „zaplátať“ chyby. Aktualizácia tiež máva pozitívny vplyv na výkonnosť prístroja.

Do užívateľského rozhrania routeru sa u väčšiny modelov dostanete tak, že do vyhľadávacieho okienka v prehliadači vpíšete číslice 192.168.1.1. Potom vás systém pravdepodobne vyzve k tomu, aby ste vložili užívateľské meno a heslo. To väčšinou nájdete na štítku priamo na routeru. Pokiaľ ho nemôžete nájsť (alebo si ho nepamätáte), môžete router zresetovať do továrenského nastavenia. Postačí na 20 sekúnd stlačiť „reset“.

Obstarajte si „zosilňovač“ Wi-Fi

Vyskúšali ste už všetky rady a nič z toho nepomohlo? Je tu ešte jedna možnosť, ako signál rozprestrieť po celom byte – tzv. extender. Toto zariadenie (ktoré niektorí nesprávne označujú ako zosilňovač) Wi-Fi signál síce nijak nezosilní, ak ho však postavíte do najvzdialenejšieho miesta, kde ešte Wi-Fi bez problémov chytáte, signál prijme a pošle ho ďalej. Nevýhodou tohto riešenia je ale fakt, že Wi-Fi je potom dvakrát pomalšia.

Lepšie riešenie pre zosilnenie Wi-Fi signálu je použitie druhého routeru, ktorý prepnete do režimu Acces Pointu a so stávajúcim routerom ho prepojíte LAN káblom. K internetu sa potom doma pripojíte aj z miest, z ktorých to predtým nešlo.
U UPC získate Wi-Fi modem už v cene pripojenia. Od rýchlosti 75 Mb/s a vyššej ide o prémiový a veľmi výkonný model pre stabilné pokrytie celého bytu.

Ako sa vám článok páčil? LIKES 504 DISLIKES 564