Ako si vybrať Wi-Fi router? S nami sa v zložitých parametroch nestratíte
20.03.2015 Prečítané 15x

Vybrať si kvalitný router nie je raketová veda. Aj keď na prvý pohľad to tak môže vyzerať, postup je jednoduchý. Zamerajte sa iba na to dôležité a nemíňajte zbytočne za to, čo nepotrebujete. Ak si prečítate naše rady, určite si vyberiete správne. A zložité čísla a parametre sa vám už nebudú zdať také komplikované.

Kupujete nový router? Sústreďte sa na číslo 802.11ac

Na krabici od Wi-Fi routeru si môžete všimnúť zvláštne čísla označujúce tzv. bezdrôtový Wi-Fi štandard. Jednoduchá rada znie: Kupujete nový router? Nechcite nič iné ako ten aktuálny, teda 802.11ac.

Toto označenie je vlastne zárukou stabilného pripojenia. Vďaka tomu budete pohodlne streamovať HD videá alebo online hry a pripojíte všetky vaše notebooky, tablety aj mobilné telefóny naraz. U výberových modelov odporúčame aspoň 802.11n.

Rýchlosť? Na slovenskú diaľnicu nepotrebujete Ferrari

Automobilky, ako aj výrobcovia routerov radi vyzdvihujú maximálnu rýchlosť svojich modelov – v našom prípade najčastejšie v megabitoch za sekundu (Mb/s). Niet sa čomu diviť. Zákazníci sa týmito číslami nechajú zlákať veľmi radi. Dnes nie je problém kúpiť ani zariadenie ponúkajúce 1 Gb/s. A to už je rýchlosť, z ktorej sa točí hlava.

Nepokryje váš aktuálny Wi-Fi router signálom celý byt? Občas stačí iba pootočiť anténou alebo premiestniť detskú digitálnu pestúnku.

V skutočnosti je to opäť podobné autám. Maximálnu rýchlosť budete potrebovať iba málokedy, a veľmi pravdepodobne nikdy. Po 90 % času vám totiž bude stačiť oveľa menej. A okrem toho ani Usain Bolt medzi routermi nedokáže priamo zvýšiť rýchlosť pripojenia, ktoré vám ponúka váš operátor.

Chcete rýchlejšie pripojenie k internetu? Pozrite si výhodnú ponuku UPC Internetu.

5 GHz alebo 2.4 GHz? Najlepšie je oboje

Wi-Fi routery ponúkajú pripojenie vo frekvenciách 2.4 GHz a 5 GHz. Frekvencia 2.4 GHz je pomalšia, zato sa ale lepšie šíri napríklad cez stenu a v kľude s ňou zvládnete väčšinu bežných činností. 5 GHz pásmo je naopak rýchlejšie a menej náchylné na rušenie signálu. Nedosiahne ale tak ďaleko.

Najnovšie routery podporujú dve frekvenčné pásma (tzv. dual-band) a oba signály samy distribuujú medzi pripojené zariadenia podľa potreby. Nemusíte tak nič nastavovať a všetko beží maximálnou možnou rýchlosťou. Mimochodom, práve taký premiérový Wi-Fi modem dostanete od UPC k Internetu 75 a vyššiemu v cene služby.

Čo je populárne, nemôže byť úplne zlé

Aj keď by sme možno našli výnimky v kultúre či politike, u spotrebnej elektroniky vrátane routerov sa práve týmto pravidlom určite môžeme riadiť. Kupuje si nejaký výrobok vo vašom okolí veľa ľudí? To hovorí o jeho spoľahlivosti a rozumnej cene. Pokiaľ teda nestojíte o zbytočný luxus či módny dizajnový výstrelok.

Spoľahlivý internet zvyčajne potrebujeme aj na cestách. Pripojujete sa cez verejný hotspot? Poradíme vám, ako na (ne)správať na verejnej Wi-Fi

Dobrým, aj keď zďaleka nie 100% spoľahlivým vodidlom sú samozrejme tiež užívateľské recenzie. Pokiaľ už máte na svojom zozname niekoľko favoritov, nie je od veci pozrieť sa na počet hviezdičiek –tých, ktoré udeľujú reálny užívatelia. Šikovné je aj slovné hodnotenie.

 

3 tipy na záver

1. USB port vám pomôže so zdieľaním súborov – Routery vyššej kategórie majú zabudovaný USB port. Ak doňho zapojíte flashku alebo externý disk, môžete mať zo všetkých pripojených zariadení priamy prístup trebárs ku svojej zbierke hudby a filmov.

2. Viac antén znamená vyššiu rýchlosť a spoľahlivosť, nie dosah – Tie najlacnejšie routery majú často iba jednu anténu, tie drahšie majú štyri aj viac. Čo sa ale dosahu signálu týka, viac anténami si nijako nepomôžete. Výhoda vyššieho počtu antén spolu s aktuálnym Wi-Fi štandardom (viď vyššie) spočíva v zaistení rovnomerného pokrytia signálom po celom byte či dome.

3. Chytrá voľba za málo peňazí: prémiový Wi-Fi router od UPC – Desí vás predstava, že si vyberiete zle? Ruku do ohňa dáme za router ušitý na mieru pre vysokorýchlostné optické pripojenie, ktoré získate ku novému UPC Internetu 75. Nielen, že je stabilný a rýchly ako formula, ale aj pekne vyzerá a bez problémov vám signálom pokryje celý dom a stabilne pripojí viac zariadení súčasne.

Ako sa vám článok páčil? LIKES 534 DISLIKES 493